COVID-19: Perlumbaan Vaksin (Bahagian 2)

Baca terdahulu: COVID-19: Perlumbaan Vaksin (Bahagian 1) 

CoronaVac (China)

40 juta dos CoronaVac telah ditempah oleh Indonesia, dan persetujuan telah ditandatangani oleh Sinovac Biotech Ltd dan PT Bio Farma agar vaksin ini boleh dihasilkan oleh kilang tempatan. Begitulah tahap keyakinan Indonesia terhadap vaksin CoronaVac yang dihasilkan oleh penyelidik dari China.

Vaksin Sinovac. Sumber: https://www.straitstimes.com

CoronaVac telah dibangunkan oleh SinoVac Biotech Ltd, syarikat pengeluar vaksin yang berpangkalan di China. Vaksin ini ialah vaksin tak teraktif (inactivated vaccine), bermaksud ia mengandungi SARS-CoV-2 yang tidak berjangkit. Vaksin tak teraktif ini tidak mampu menyebabkan penyakit, namun begitu ia masih mampu untuk memberangsangkan tindak balas imun sekali gus menghasilkan imunisasi terhadap COVID-19 dalam badan individu yang telah menjalani vaksinasi. Vaksin ini telah menjalani ujian fasa 1 dan 2 di China yang menunjukkan perkembangan positif. Ujian fasa 3 akan dijalankan di negara Indonesia, Bangladesh dan Brazil.

BNT162b2 (Pfizer + BioNTech)

Pfizer (sebutan: Fai-zer), salah satu syarikat farmaseutikal terbesar di dunia yang berpangkalan di Amerika Syarikat, bekerjasama dengan BioNTech iaitu syarikat bioteknologi dari Jerman dalam pembangunan vaksin mereka. Nama vaksin yang sedang dibangunkan ialah BNT162b2, yang menggunakan RNA pengutus nukleotida terubah suai (modified nucleotides messenger RNA) atau dikenali sebagai modRNA. BNT162b2 telah terbukti mampu menghasilkan glikoprotein SARS-CoV-2 dengan 30µg dalam 2 dos rejim.

Ujian klinikal fasa 1/2 telah melibatkan hampir 120 orang yang dikendalikan di Amerika Syarikat dan Jerman. Dos yang digunakan ialah 30µg dan diberikan dua kali dengan jarak 3 minggu untuk setiap dos. Pada fasa ini, sukarelawan yang menerima vaksin BNT162b2 telah menunjukkan peningkatan jumlah CD4+ dan CD8+T-cells yang spesifik untuk melawan antigen SARS-CoV-2. Pfizer dan BioNTech kemudian meneruskan ujian kinikal fasa 2/3 yang akan dijalankan berdasarkan protokol daripada Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (U.S. Food and Drug Administration, FDA). Ujian ini dijangka akan melibatkan 30,000 peserta berumur 18-85 tahun daripada latar belakang yang berbeza, dan dikendalikan di 120 wilayah berlainan pada peringkat global. Ujian ini juga akan melibatkan kawasan yang memiliki kadar jangkitan SARS-CoV-2 yang tinggi untuk menilai sama ada BNT162b2 berkesan untuk mencegah penyebaran COVID-19. Sekiranya ujian klinikal ini berjaya, Pfizer dan BioNTech akan mengemukakan permohonan kaji semula, dan sekiranya vaksin ini mendapat kelulusan, 100 juta dos akan diedarkan sehingga akhir tahun 2020 dan sekitar 1.3 bilion pada akhir 2021.

mRNA-1273 oleh Moderna

mRNA-1273 ialah vaksin RNA pengutus (messenger RNA, mRNA) yang dihasilkan oleh syarikat bioteknologi Moderna yang bertempat di Massachusetts, Cambridge, yang bekerjasama dengan Institut Kesihatan Kebangsaan: Institut Alahan dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan (National Institute of Health: National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID). Para penyelidik menggunakan partikel nano untuk membungkus mRNA yang ditujukan untuk SARS-CoV-2 protein, yang dihasilkan oleh partikel virus SARS-CoV-2

Menurut New England Journal of Medicine, ujian klinikal fasa 1 telah dijalankan yang melibatkan 45 sukarelawan yang sihat berumur di antara 18-55 tahun. Setiap sukarelawan menerima 2 dos yang diberikan setiap 28 hari. Vaksin ini terbukti selamat; hanya separuh dari sukarelawan mengalami kesan sampingan yang ringan seperti sakit kepala, sakit otot, lemah tubuh badan, dan sakit di bahagian suntikan.

Setiap sukarelawan telah menghasilkan antibodi melawan SARS-CoV-2 dengan lonjakan antibodi yang ketara setelah dos kedua diberikan. Hasil perbandingan tahap antibodi para sukarelawan dengan 41 orang individu yang telah sembuh dari jangkitan COVID-19 menunjukkan keseluruhan sukarelawan mempunyai tahap antibodi yang sama dengan pesakit yang telah sembuh. Hasil dari penyelidikan awal ini juga mendapati mRNA-1273 dapat menghasilkan antibodi dengan tingkat aktiviti peneutralan virus yang tinggi.

Hal ini mendorong penyelidikan tahap akhir iaitu tahap 3 dijangka akan dikendalikan di pusat penyelidikan klinikal Amerika Syarikat yang dianggarkan akan melibatkan 30,000 sukarelawan yang belum pernah dijangkiti COVID-19. Matlamat utama penyelidikan tahap ini adalah untuk menilai tahap keselamatan vaksin dan menentukan sama ada vaksin ini akan mencegah gejala COVID-19. Selain itu, tujuan lain untuk penyelidikan ini adalah menganalisis sekiranya mRNA-1273 mampu mencegah COVID-19 daripada mencapai tahap yang teruk, atau mencegah kematian, dan menentukan sama ada satu suntikan dos mampu mencegah gejala COVID-19.

Rujukan

Disunting oleh Ismatul Nisak

MENGENAI PENGARANG

+ ARTIKEL TERDAHULU

Beliau memiliki kelulusan sarjana muda dan sarjana dalam bidang farmasi klinikal serta berafiliasi dengan Management and Science University (MSU).

One thought on “COVID-19: Perlumbaan Vaksin (Bahagian 2)”

  1. Pingback: COVID-19: Perlumbaan Vaksin (Bahagian 1) – Angkasfera
  2. Trackback: COVID-19: Perlumbaan Vaksin (Bahagian 1) – Angkasfera

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

16 + three =